🌹 МИ ПРАЦЮЄМО!!! 🌱 Якщо Ви до нас не додзвонились - у нас проблеми з електрикою ⚡ Будь ласка, ЗАТЕЛЕФОНУЙТЕ нам ☎ пізніше і обов'язково напишіть на E-MAIL 📧 або в ВАЙБЕР 📲
  • ФІОЛЕТОВА, БІЛА І ЖОВТА МОРКВИНА

     

      Навіть якщо ви давно вже визначили для себе найулюбленіші і найбільш вдалі сорти морквини, час від часу у вас, швидше за все, виникає бажання спробувати який-небудь новий сорт. Хтось починає вирощувати нові сорти моркви з цікавості, для різноманітності, або для порівняння з уже наявними сортами, хтось - з прагнення збільшити врожай або підвищити стійкість до поширених захворювань, а хтось перебуває у вічному пошуку ідеальної моркви за смаковими якостями , зовнішнім виглядом та іншим не менш важливим властивостям. Існуюче на сьогоднішній день різноманіття сортів і видів моркви здатне задовольнити будь-який смак: імпортні чи вітчизняні; бездоганно рівні і красиві або непоказні, але дивно смачні; довгі чи короткі, з великим вмістом каротину та інших корисних речовин; скоростиглі або середньостиглі; морквини, що відрізняються гарною лежкістю або високим урожаєм і т.д.
       Крім знайомої всім помаранчевої морквини існують також яскраво-жовті, незвично-білі і насичено-фіолетові сорти моркви (фото ви можете подивитися у вкладці). У Європі різнобарвна морквина користується все більшим попитом, адже вона дозволяє незвично прикрашати страви і привертає увагу дітей.

    НА ЩО ПОКЛАДАТИСЯ ПРИ ВИБОРІ СОРТУ?

     
    • довгоплідні сорти найкращий урожай дадуть на грунті з глибоким орним шаром
    • морквина з коротким коренеплодом відрізняється самим коротким терміном вегетації, тому її краще використовувати для раннього посіву
    • круглі сорти моркви дозрівають досить швидко, але врожайність їх не надто висока
    • якщо для вас важливо раціональне використання грядок, віддайте перевагу коротким сортам
    • для домашнього вжитку висаджуйте вітчизняні сорти, оскільки в них більше вміст каротину, та й смак яскравіше
    • додаткова перевага вітчизняних сортів у кращій пристосованості до нашого клімату

        Перед покупкою вам потрібно буде відразу визначитися, з якою метою ви плануєте вирощувати моркву на своїй ділянці? Якщо вам хочеться якомога раніше побалувати своїх близьких свіжим вітамінним салатом, візьміть насіння скоростиглих сортів, тоді коренеплоди ви отримаєте вже через 65-80 днів після висаджування насіння. Середньостиглі сорти дозріють приблизно через 100-110 днів, а пізньостиглі будуть рости і дозрівати більше 120 днів.

    НАЙПОПУЛЯРНІШІ І КРАЩІ СОРТИ МОРКВИ 

     

    Постарайтеся виділити в городі місце для декількох сортів з різними термінами дозрівання, оскільки ранні сорти морквини зазвичай не відрізняються високою врожайністю і лежкістю, і зрілі коренеплоди у них менш солодкі, ніж у сортів середніх строків дозрівання. А пізні сорти не тільки містять більше цукрів, але й зберігаються краще за всіх. Не зайвим буде також посадити хоча б один сорт моркви під зиму.

    НАНТСЬКА

     

    Помаранчеві коренеплоди циліндричної форми, масою до 150 г, сортів Нантська-4 і Нантська-14 дуже популярні серед вітчизняних городників. Соковиті солодкі коренеплоди дуже рано дозрівають, і зберігається морква Нантська чудово до самої весни.

    Шантане

    Хоча за смаком морква Шантане трохи не дотягує до Нантський, але популярністю користується не меншою. Подовжено-конічні правильної форми коренеплоди важать до 250 кг. Крім високої врожайності й однорідності коренеплодів середньостиглий сорт Шантене відрізняється тим, що може добре рости на досить важких грунтах.

    Нандрин

    Маса великих довгих коренеплодів середньостиглої гібрида Нандрін досягає 300 м Морква Нандрін славиться своєю бездоганною вирівняною формою, прекрасним смаком і високою врожайністю.

    Самсон

    Надзвичайно гладкими і рівними коренеплодами може похвалитися також середньостигла морква Самсон. Червоно-оранжеві циліндричні коренеплоди з тупим кінчиком досягають маси 200 г, врожайність сорту висока.

    Несравненная

    Дружні сходи і високий урожай забезпечує середньопізній сорт моркви Незрівнянна. Яскраво-помаранчеві коренеплоди мають подовжено-конічної форми з притупленим кінцем, м'якоть тверда, з підвищеним вмістом каротину.

    Королева осени

    Найпопулярніший пізній сорт з червоно-помаранчевими великими коренеплодами масою до 220 г. Коренеплоди, незважаючи на свій розмір, відрізняються ніжною соковитою м'якоттю і не розтріскуються.

    РІЗНОБАРВНА МОРКВА – У ЧОМУ ОСОБЛИВОСТІ?

     

    Можливо, зараз морква фіолетова виглядає дуже незвично, але саме такого кольору коренеплоди вирощувалися до 16 століття в Північному Ірані, в Пакистані та в Афганістані. Культивували морквину фіолетового кольору і в Єгипті ще за два тисячоліття до нашої ери, а в Римській імперії була популярна біла моркву. Були відомі також види моркви жовтого, зеленого, червоного, малинового і чорного кольору.

    Колір морквини визначається змістом тих чи інших природних барвників. Так, наприклад, оранжево-червоний колір коренеплодам надає каротин, а насиченим фіолетовим кольором морква зобов'язана антоціанів - речовині, яка забезпечує організму захист від онкологічних захворювань.

    За смаковими якостями різнобарвна морква не надто відрізняється, помічено тільки, що морква жовта, біла і фіолетова солодше, ніж помаранчева, і хрумтить краще. Але ж саме це і подобається дітям! Тому, якщо ви бажаєте зробити вітамінні салати та гарячі страви більш привабливими для маленьких дітей, спробуйте виростити кольорову моркву на своїй ділянці! Тим більше, у продажу можна знайти насіння Rainbow F1, з яких одночасно виростають коренеплоди чотирьох кольорів: помаранчевого, жовтого, білого та фіолетового.


Андрей
Очень интересно!

19 Тра, 2015 року, 12:13